19 Mayıs Mh. Şemsettin Günaltay Cd. No:148/18
Kadıköy İstanbul
+90 216 395 09 99
info@adayacht.com

Sıfır Tekne mi Avantajlı Yoksa İkinci El Tekne mi?

Sıfır Tekne Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

İkinci El Tekne Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İkinci El Tekne Alımı Nasıl Yapılır?

Yurt Dışından Tekne Nasıl Alınır?

Tekne Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır?

Sıfır Teke Almak

2. el tekne almak

ikinci el tekne almak

Sıfır Tekne avantajları
Sıfır tekne dezavantajları
İkinci el Tekne avantajları
İkinci el Tekne dezavantajları
Tekne satın almadan önce
Tekne satışı
Satılık tekneler
Satılık yatlar
Satılık ikinci el tekne
Satılık tekne arıyorum
Satılık yat arıyorum
Tekne Satın Alırken Sıfır mı İkinci El mi?
Tekne Satın Alırken Sıfır mı İkinci El mi?

Tekneler genel olarak uygun fiyatlı deniz araçları olmadıkları için insanların bu noktada en çok sorduğu şey sıfır tekne mi, yoksa ikinci el tekne mi almalıyım sorusu oluyor.

Tekne Sıfır Mı Alınır, İkinci El Mi?

Tekneler uzun zamandan beridir hayatımızda yer almakta olan, su üzerinin en makul araçlarıdır diyebiliriz. Özellikle son çeyrekte bütün denize kıyısı olan veya büyük gölleri olan ülkelerde çokça kullanılmaya başlandı, kimileri kendilerine yeni bir hobi edinmek için, kimileri ülke sularını gezmek için, kimileri dünyaya açılmak, kimileri balık tutmak, kimileri de yaz aylarında tatilini renklendirmek için bir tekne sahibi olmak ister. Tabi bunu tamamen maddi kazanç sağlamak, turist gezdirmek veya balık ticareti yapmak için satın alanlar da var. Özellikle son yıllarda pandeminin de etkisiyle insanlar evlerine iyice kapandıkları dönemde, kendilerini deniz ve doğayla iç içe yaşamak için sahil kentlerine attılar.

Buralarda tekneler satın alıp denizin imkânlarını kullanarak tadını çıkarmak isteyen insanlar tekneleri merak edip araştırmaya başladı. Tekneler genel olarak uygun fiyatlı deniz araçları olmadıkları için insanların bu noktada en çok sorduğu şey sıfır tekne mi, yoksa ikinci el tekne mi almalıyım sorusu oluyor. Gelin hep beraber bu sorunun cevabına bakalım.

Bir tekne almadan önce kesinlikle kararınızdan emin olmalısınız. Çünkü tekneler evlerimizdeki cihazlar gibi yıllarca bakım yapılmasa bile bozulmadan, aksamadan sağlam kalabilen araçlar değildir. Sürekli su yüzeyinde kaldıkları için zamanla paslanabilir, iç aksamında dalgalardan ötürü sıkıntılar oluşabilir, yağı suyu azalabilir. İçerisindeki benzin bozulabilir veya yüzeyi zamanla tahribata uğrayabilir.

Bu nedenle tekne alırken bakımını ve onarımını yakından takip edeceğinizden emin olarak almalısınız. Aksi takdirde her yıl farklı sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

İkinci etmen ise bütçeniz. Eğer bir tekne almaya karar veriyorsanız bunun için ciddi bir bütçe ayırabileceğiniz konusunda kendinizden emin olmalısınız eğer bu konu da, yeterli bütçeniz varsa size uygun bir tekne alabilirsiniz.

Şimdi gelelim hangi teknenin alınacağına; elbette sıfır tekne almak daha avantajlıdır. Özellikle son yıllarda KDV oranlarının düşmesiyle birçok kişi sıfır teknelere yönelmiştir. Ancak şu var ki sıfır tekneler her zaman daha pahalıdır. Eğer daha az bütçe ayırmak istiyorsanız ikinci el temiz ve bakımlı teknelere de yönelebilirsiniz. Aslında bu konuda en temel kriter sizin tekne almak için ne kadar bütçe ayıracağınız ile ilgilidir. Sizlere sunduğumuz satılık yatlar portföyümüze göz gezdirebilirsiniz.

Sıfır Tekne mi Avantajlı Yoksa İkinci El Tekne mi?

Bu soru aslında sıfır tekne mi alınmalı yoksa ikinci el tekne mi alınmalı sorusunun cevabı niteliğindedir. Öncelikle şunu belirtelim ki hangi tekneyi alacaksanız alın bu ithal de olur, Türk’te hepsinde yerine getirmeniz gereken vergiler ve usuller var bu nedenle bunlardan kaçarak bir tekne almanız imkânsız. Sıfır tekne her zaman daha avantajlıdır. Çünkü her hangi bir arıza ve sorun olmadan fabrika çıkışıyla size teslim edilir, bu nedenle sizi uzun yıllar problemlerle uğraştırmayacaktır.

Ancak 2. el tekneler daha önce birileri tarafından kullanıldığı için her zaman bozulma riski taşıyan araçlardır. Motorunda ve iç aksamında sorun olabilir. Gövde veya güvertede arıza ve sıkıntılar çıkabilir. Tekne daha önce su alıp şişmiş olabilir veya bakımsız bırakılıp güvelenmiş olabilir. Daha da kötüsü tamamen hasarlı olup sizi denizin ortasında bozulup bırakabilir. Bu nedenle sıfır tekneler her zaman daha iyidir.

Ancak bütçenizin yetmediği durumlarda, gerekli incelemelerden ve ekspertizden geçirip, bu alanda uzman bir kişi eşliğinde eğer bütün testleri geçmiş temiz bir tekneyse elbette alınabilir. Hatta bazı tekne sahipleri teknenin fabrika çıkış haline birçok yeni özellikle ekleyerek, güverte kısmını yeniden düzenleyip dekore etmekte, tekneye birçok farklı işlem yaparak çok daha dayanıklı hale de getirmektedir. Bu teknelerde ikinci el tekne sınıfında mutlaka alınacak tekneler arasındadır.

Eğer tekne de acemiyseniz, kendinizi denemek ve mutlaka almak istiyorsanız yine ikinci el tekneleri tercih edebilirsiniz. En azından olası bir kaza da maddi kaybınız daha az olur. Ancak şunu da gözden kaçırmamalısınız ki aldığınız 2. el tekne size ilerde ciddi sorunlar çıkaracak derecede arıza barındırıyorsa bu size,  bazen sıfır tekneden daha pahalıya mâl olabilir. Çünkü bildiğiniz üzere tekneler lükse kaçan pahalı deniz araçları oldukları için, olası bir arızada parçaları da çok yüksek meblağlar tutmaktadır. Bu nedenle hangi tür tekneyi seçeceğinizden ziyade, sizin hangisini almanızın daha avantajlı olmasına dikkat etmelisiniz.

Sıfır Tekne Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Öncelikle sizin ve sevdiklerinizin içinde rahat edebilmesi için en uygun tekneyi almalısınız bu nedenle teknenin boyutu, eni boyu çok önemlidir. Ayrıca bir teknenin dalgalara karşı dayanıklı olması için büyük olması daha iyidir. Bu nedenle bir tekne en az 14 metre (46) feet olmalı, Motor gücü ve motorun cinsi son derece kuvvetli ve kaliteli olmalı. Ayrıca teknenin yapıldığı materyal demirden mi ahşaptan mı yapılmış olması en önemli kriterlerdendir. Çünkü tamamı ahşaptan yapılan gemiler zamanla, özenli bakımı da göstermezseniz güvelenebilir.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli kriter ise teknenin dizayn ve dekorasyonudur. Size hitap eden içinde rahat edeceğiniz, özel dizayn edilmiş bir tekne her zaman çok daha iyidir ve tercih edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise tekneyi demirleyeceğiniz yer, bu konuda yasal prosedürlere uyacak bir sıfır tekne almalısınız. Ayrıca sıfır tekne alırken kullanım mesafeniz ve kullanım amacınıza uygun bir tekne almalısınız. Eğer çok uzun bir mevzide denizde hareket etmek istiyor farklı denizleri de keşfetmek istiyorsanız, kesinlikle uzun deniz seyahatleri koşullarına dayanıklı, benzin depo dolum kapasitesi yüksek ve güvertesi korunaklı bir tekne almalısınız. Sıfır teknede belki de dikkat etmez gereken en önemli etmen fiyat çeşitleridir. Her zaman kullanımınıza ve bütçenize uygun olan tekneyi seçmelisiniz.

İkinci El Tekne Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İkinci el tekne alırken dikkat etmeniz gereken etmenler çok daha fazladır. Çünkü daha önce birileri tarafından kullanıldığı için çeşitli sorunları olabilir bu da ileri de başınızı ciddi derecede ağrıtarak size maddi anlamda kayıplar yaşatabilir. Bu nedenle 2. el tekne alırken kesinlikle yanınızda teknelerden anlayan bu alanda uzman bir kişiyi götürmelisiniz. Ayrıca tekneleri ekspertiz eden firmalarda var, onlardan destek alarak alacağınız teknenin  ekspertiz işlemleriyle sorunu anlayıp o yönde hareket etmelisiniz.

İkinci el tekne alırken dikkat edilmesi gereken diğer etmenler ise su kesimi altı ve bordo kontrolü, motorun durumu, motorun çalışırken attığı dumanın rengi, ( mavi, siyah, beyaz) teknenin güvertesindeki döşemelerde sorun olup olmadığı, elektronik ekipman ve ışıklandırmada sorun olup olmadığı, akülerin durumu, elektrik tesisatından aksaklık ve sıkıntılar olup olmadığı, jeneratörün olması durumunda, çalışabilirlik hali, demirleme, bağlama hatlarında sorun olup olmadığı, kamaralar, mutfak ve tuvaletlerde sorun olup olmadığı su tesisatı, teknenin rutubetli olup olmadığı, güvenlik ekipmanlarının durumu, iç aksamların çalışırlık hali ve daha bir çok şey ikinci el teknelerde dikkat etmeniz gereken durumlar arasındadır. Ancak yine de size uyan bir tekne buldunuz ve almak istiyorsanız mutlak bir gün deneme sürüşü yapın ve mümkünse bir gece teknede bu alandan anlayan biriyle kalın böylelikle sorumları çok daha iyi anlayacaksınız.

İkinci El Tekne Alımı Nasıl Yapılır?

Eğer bir tekne almaya karar verdiyseniz karşınıza iki seçenek çıkıyor. Bunlar sıfırdan bir tekne almak ya da 2. El teknelere göz atmak. Çoğu kişi 2. El tekne alma işlemlerinin uzun süreceğini düşünür. Ancak oldukça kısa ve basit işlemlerdir.

Özel kullanım amacıyla alınan Türk Bayraklı teknelerde yapılması gereken işlemler oldukça basit; alıcı ve satıcı birer tane fotoğraf, TC kimlik kartı fotokopisi ve teknenin ruhsatnamesi ile beraber (Bağlama kütüğü ruhsatı kayıp ise gazete ilanını eklemek gerekir) herhangi bir liman başkanlığına gidiyor ve çok kısa bir süre içerisinde işlem tamamlanıyor.

Yurt Dışından Tekne Nasıl Alınır?

Yurt dışından tekne almak, son senelerde dünya ekonomisinin küresel bir hal alması ve internet üzerinden yapılan satışların yaygınlaşması sebebi ile Türk tekne tutkunları için oldukça cazip bir pazar haline geldi. Yurt dışındaki teknelerin cezbedici ucuz maliyetler ile ülkemize getirilip problemsiz bir şekilde kullanılması mümkündür

Uzun aramalar sonucu ülkede istediğiniz tekneyi bulamamış ya da yurt dışından daha avantajlı bir tekneye denk gelmiş olabilirsiniz. Peki, yurt dışından tekne nasıl alınır?

Tekne ithalat işlemleri uzmanlık ve tecrübe isteyen işlemlerdir. İşlem esnasında hatalı yapılacak başvurular ya da evraklarda ki eksiklikler işlemin uzamasına ve maliyetlerin çoğalmasına neden olabilmektedir.

Yurtdışından gelen teknelerin büyük bir çoğunluğu Ro-Ro gemilerinden destek alınarak limanlara getirilmektedir ve Türk bayrağına geçirilmek isteniyorsa ithalat işlemi yapılmakta, yabancı bayrakta kalmaya devam edecekse giriş işlemi yapılıp transit belgesi düzenlenmektedir.

Tekne Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır?

Deniz tutkusu küçük yaşlarda başlar, ancak bir tekne ehliyeti almanın yaş sınırı vardır.

Tekne ehliyeti almak isteyen kişinin 14 yaşını doldurması gerekmektedir. 18 yaşından küçükler, ailelerinin noter onaylı muvafakatnamesi ile birlikte sınava girebilir.

(14 – 18 yaş aralığında bulunan kişiler 7 metreden kısa, sürati ise 7 deniz milinden daha az olan tekneleri kullanabilir.) Tekne ehliyeti almak için bulunan yaş şartının yanı sıra başka şartlarda vardır. Tekne ehliyeti alabilmek için gereken şartlar ise şu şekildedir:

·       Başvuran kişinin hiçbir şekilde yurtdışına adam kaçırma ile suçlanmamış ve kaçakçılık suçlamasının bulunmaması gerekiyor.

·       Kişinin sağlık bakımından tekne kullanmaya elverişli olduğunun sağlık raporu ile ispat edilmesi gerekiyor.

·       Mezuniyet durumu en az ilkokul düzeyinde olması gerekiyor.

·       UDHB tarafından yapılan sınavda kişinin geçer not alması gerekiyor.

Yukarıdaki listede yazılan bütün koşulları yerine getiren herkes tekne ehliyetine sahip olabilir.