19 Mayıs Mh. Şemsettin Günaltay Cd. No:148/18
Kadıköy İstanbul
+90 216 395 09 99
info@adayacht.com

TCG Anadolu hangi ülkeden alındı?

TCG Anadolu kim yaptı?

TCG Anadolu ne zaman hizmete girecek?

TCG Anadolu maliyeti ne kadar?

TCG Anadolu taşıma kapasitesi nedir?

TCG Anadolu L400 Özellikleri

TCG Anadolu Teknik özellikleri

Dünyanın ilk SİHA gemisi olma özelliğini taşıyan TCG Anadolu, 4 Mart 2023 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Türk Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilmiştir.

Anadolu Gemisi

Anadolu Savaş Gemisi
TCG Anadolu Hücum Gemisi
Milli amfibi savaş gemisi
TCG Anadolu'da son durum
TCG Anadolu Gemisi özellikleri
TCG Anadolu Uçak Gemisi
TCG Anadolu Silah sistemleri
TCG Anadolu Hizmete giriş
TCG Anadolu L400
TCG Anadolu kaç ton
TCG Anadolu fiyatı
TCG Anadolu (L400)
TCG Anadolu (L400)

TCG Anadolu gemisi Türk Deniz Kuvvetleri adına bugüne kadar inşa edilen en büyük amfibi hücum gemisi olma özelliğini taşır.

TCG Anadolu gemisi Türk Deniz Kuvvetleri adına bugüne kadar inşa edilen en büyük gemisi olma özelliğini taşır. Üzerindeki bulunan pistte gemiden SİHA ve Kızıl Elma gibi farklı tipte uçak ve helikopterlerin inebilmesi planlanmıştır. Türkiye’nin en büyük amfibi gemisi TCG Anadolu için 2014 yılında çalışmalara başlanmış 2016 yılında çalışma işlemi başlamıştır. Bu proje kapsamında Türkiye Cumhuriyeti milli gemisini üretebilen dünyanın 10 ülkesi arasında bulunmaktadır.
 
TCG Anadolu 3
 
TCG Anadolu hangi ülkeden alındı?
Anadolu L-400 donanım yönünden Türkiye'nin amfibi hücum gemisi sınıfına giren birinci gemisidir. Geminin tasarımında İspanyol deniz kuvvetleri envanterinde bulunan Juan Carlos isimli geminin tasarımından esinlenilmiştir. TCG Anadolu, LHD-400 den esinlenerek imal edilen bir proje. İspanya'dan alınan projede Türkiye kendi istekleri yönünde bazı geliştirmeler yaptı. Örneğin yaklaşık 70 ton deplasmanı olan Milli Altay Tankı'nın gemi içine yerleştirilebilmesi ve bu alanda gerekli manevraları yapabilmesi sağlandı.
 
TCG Anadolu kim yaptı?
TCG Anadolu gemisinin imalatı İstanbul Tuzla’da içerisinde İspanyol devletine ait bir askeri gemi üretim şirketi olan Navantia ile beraber Türkiye’den Sedef Tersanesi konsorsiyum ortaklığında yapılmaktadır. 
 
TCG Anadolu 1
 
TCG Anadolu ne zaman hizmete girecek?
Halihazırda imalatı süren Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu'nun ilk deneme seyrini 7 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirmiş ve deniz tecrübesi testleri tamamlanmıştır. TCG Anadolu, 2023 yılı içerisinde Deniz Kuvvetleri'nin envanterine girmesiyle Türkiye'nin ilk helikopterli ve Siha barındıran çıkartma savaş  gemisi olacaktır.
 
Dünyanın ilk SİHA gemisi olma özelliğini taşıyan TCG Anadolu, 4 Mart 2023 tarihinde Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Türk Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilmiştir.
 

 
TCG Anadolu maliyeti ne kadar?
TCG Anadolu gemisinin maliyetinin yaklaşık 650 milyon dolar olduğu tahmin edilmektedir. 
 
TCG Anadolu taşıma kapasitesi nedir?
Türk donanmasının ihtiyaçları doğrultusunda yapılan TCG Anadolu toplam 8 adet helikopter taşıyabilecek kapasitededir. TCG Anadolu’da ameliyathane, ağız sağlığı birimleri ve yoğun bakım biriminin de dahil olduğu  35 tedavi kapasiteli askerî hastaneye sahip olacak. TCG Anadolu gemisinden iniş ve kalkış yapabilen İHA ve SİHA araçlarının dışında HÜRJET uçağının da bu gemiye iniş yapabilmesi planlanmıştır. HÜRJET uçağı Jet eğitim ve hafif taaruz uçağıdır.  Tek motorlu tandem ve modern aviyonik süite sahip kokpiti ile üstün performans özelliklerini kullanmak üzere tasarlanmıştır. HÜRJET geniş görev yelpazesi, silahlı donanımı ve üstün faydalı yük kapasitesi ile muharebe alanlarında önemli bir güç unsurudur. 
 
Denize indirilen 232 metrelik dev yapıdaki TCG Anadolu gemisinde son aşamalara gelinmiştir. Gerekli olan tüm donanımların tamamlanması sonrasında TCG Anadolu’nun Akdeniz'de göreve başlaması bekleniyor. Geminin bu göreve başlaması ile birlikte, Türkiye Cumhuriyeti kendi kaynakları ile milli amfibi savaş gemisini tasarımını yapıp imal edebilen ilk 10 milletten biri olacaktır. Türkiye'nin en büyük savaş gemisi olarak donanmaya katılacak olan TCG Anadolu'nun görev sistemleri birer birer kontrol edilip denetimden geçmiştir.
Türk Deniz Kuvvetleri adına deniz donanmasının en büyük gemisi olan TCG Anadolu gemisinin ve bağlı olduğu proje amaçlarının ve sistemlerinin özelliklerini inceleyelim:
 
TCG Anadolu 2
 
TCG Anadolu L400 Özellikleri
TCG Anadolu gemisinde üç adet savaş harekât merkezinin yer alır.
Gemide 1.223 kişiden oluşan personel dışında 30 adet hava aracı da taşınacak.
Bu hava araçlarının çoğunluğunu ise Türk İHA ve Sİ HA’ları oluşturacaktır.
Tam yükünde 27 bin 436 ton ağırlıkta, 231 metre boyunda ve 32 metre genişliğinde inşa edilmiştir.
Çok maksatlı amfibi gemi TCG Anadolu, Karadeniz, Akdeniz ve Ege harekât alanlarında kullanılabilecek.
TCG Anadolu gerektiğinde Hint ve Atlantik okyanuslarında kullanılacak.
Bir tabur tam donanımlı askerin belirtilen yere sevkini yapabilecek.
Bir amfibi tabur olması sayesinde gerekli muharebe ve destek personel araç ve gereçlerini belirtilen yerlere sevk edebilme kabiliyetine sahip TCG Anadolu, havuzunda taşıyacağı araçlarıyla çıkarma operasyonlarına katılabilecek.
2022 yılı itibari ile göreve başlamasına günler kalan sistem ile Türkiye S-400 ve patriotlarına alternatif olarak ortaya çıkacak olan hava savunma füze sistemi Siper’e de bir adım daha yaklaşmış olacaktır.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları için Aselsan tarafından geliştirilen sistem, savaş uçağı, helikopter, İHA, stealth uçak ve anti-radyasyon füzelerine karşı da etkili olacak.
Mobil yapıda üretilen AİR alçak irtifadan gelecek düşük radar çapına sahip hedeflerin tespitini de gerçekleştirebiliyor.
 
TCG Anadolu Teknik özellikleri
Boy: 232 m
En: 32 m
Yükseklik: 58 m
Maksimum hız: 21 knots
Menzil: 9.000 mil
Ağır yük garajı: 1.410 m²
Hafif yük garajı: 1.880 m²
Gemi havuzu: 1.165 m²
Hangar: 900 m²
Uçuş güvertesi: 5.440 m²
Savaş uçağı kapasitesi: 6 adet
Taarruz helikopteri kapasitesi: 10 adete kadar Bell AH-1 Cobra
Ayrıca: 8 adet nakliye, 2 adet Seahawk helikopter
İnsansız hava aracı kapasitesi: 10 adet TB-3